Lågkonjunktur

Rekrytera eller hyr in en interimkonsult under lågkonjunktur - vilket är bäst för dig?

Säljavdelningens utmaningar tätnar under en lågkonjunktur. Förfrågningar som tidigare kommit in av sig själva uteblir och annars motiverade leads avvaktar till nästa år. Lösningen är inte att backa utan istället behöver du tillföra kompetens och kraft till säljavdelningen för att hantera situationen. Men vad är mest värt att satsa på - rekrytera på lång sikt eller hyra in en interimkonsult som kan börja redan på måndag?

Rekrytering - hög träffsäkerhet men längre process 

När du rekryterar med en rekryteringskonsult får du hjälp att ta fram en kravställning för den nya medarbetaren. Rekryteringskonsulten genomför sedan en process där bland annat strategi, search, intervjuer, tester och kontroll av de sökande ingår och presenterar därefter flera lämpliga kandidater du får välja mellan. 

Fördelar med rekrytering under lågkonjunktur 

1. Stort kandidatutbud 

Om du överväger att rekrytera under lågkonjunkturen behöver du ha is i magen. Initialt är det ofta skralt med riktigt bra kandidater med allt eftersom krisen blir tuffare behöver fler högpresterande säljare och chefer se sig om efter en ny arbetsgivare. Med ett bra rekryteringsstöd får du ett bra utbud av kandidater att välja mellan.  

2. Lägre kostnad = högre kompetens 

Eftersom det sker många personförflyttningar under lågkonjunktur är även eftertraktade kandidater mer motiverade i rekryteringsprocessen. Att du som arbetsgivare erbjuder en trygg anställning när omvärlden är otrygg väger tungt och kan därför göra att kandidaterna inte kostar lika mycket löpande i till exempel lön. 

3. Hög säkerhet 

En rekryteringsprocess tar ungefär fyra till åtta veckor. Tack vare den lite längre processen får du tillgång till ett större urval av kandidater och kan i lugn och ro överväga vem du vill gå vidare med. Under lågkonjunktur är det extra skönt då du ofta har en tight budget och saknar utrymme att börja om utifall matchen inte var rätt. 

Nackdelar med rekrytering under lågkonjunktur 

1. Fasta kostnader 

Att öka dina fasta kostnader när marknaden är orolig kan vara förenat med risk. Nyckelpersoner förhandlar ofta provanställningar i sina avtal och skulle det efter några månader bli svårt att få budgeten att gå ihop behöver du kunna hävda arbetsbrist för att bli av med kostnaden. Det sätter både dig och den nya medarbetaren i en svår situation. 

2. Irritation i den befintliga arbetsstyrkan 

Det är inte ovanligt att det börjar viskas i korridoren när arbetsgivaren fortsätter rekrytera trots att bolag kämpar för att ta målen: "Hallå, marknaden räcker inte till oss ens". Väljer du att rekrytera ny personal är det därför viktigt att du kommunicerar varför så ni kan hantera situationen som ett team. 

3. Löser inte akuta behov 

Rekryteringsprocesser behöver få ta tid för att du ska hitta helt rätt. Träffsäkerheten är därför hög med om du behöver någon som är på plats redan nästa vecka är det bättre att undersöka interimlösningar istället. 

Interimkonsulter - snabba resultat men mindre utbud  

En interimkonsult är en högpresterande, kvalitetssäkrad person som kan växla upp takten och lösa omedelbara utmaningar ditt bolag har. Tillsättningsprocessen är snabb och uppdragsperioden är vanligtvis mellan sex och tolv månader. Därefter avslutas vanligtvis samarbetet. 

Fördelar med interimkonsulter under lågkonjunktur  

1. Löser omedelbara behov snabbt 

Har du ett brinnande behov? Då behöver du någon som snabbt förstår din affär och kan kliva in direkt. Medan en rekrytering tar flera veckor så kommer en interimkonsult in inom ett par dagar. De onboardas på minimal tid, har en hög grad av självledarskap och börjar skapa värde för ditt företag direkt. 

2. Effektivt vid kris och förändringsarbete 

Interimkonsulter kan driva igenom krävande förändringar i en tid av kris som skulle vara svårt för till exempel en förvaltande chef att göra som behöver säkerställa ett långsiktigt förtroende från medarbetarna. Eftersom interimkonsulten ofta inte stannar längre är ett år kan denne skapa rörelsen framåt som ditt bolag behöver just nu. 

3. Låg ekonomisk risk 

När marknaden är instabil är det särskilt skönt att inte tillföra fler fasta kostnader. En interimkonsult är tidsbegränsad och kan avslutas i förväg om behoven ändras eller samarbetet inte fungerar som du önskar. 

Nackdelar med interimkonsulter under lågkonjunktur  

1. Kan vara svårt att avgöra lönsamheten 

Hur långa är dina säljcykler? Vissa affärer kan ta flera månader att stänga och då kan det vara svårt att avgöra hur lönsam konsulten varit. Se därför till att ha mätpunkter under säljprocessen - inte bara vid avslutad affär. 

2. Förlorar viktig kompetens efter avslutad uppdragsperiod 

Föreställ dig att uppdragsperioden börjar lida mot sitt slut men du är så nöjd med resultatet att du vill att interimkonsulten ska stanna längre. Du ger konsulten ett generöst anställningserbjudande men hen tackar nej eftersom hen hellre vill gå vidare till ett nytt företag. Du behöver alltså vara beredd på att hyra en ny konsult eller göra en ny rekrytering vid uppdragsperiodens slut - även om du är nöjd. 

3. Mindre urval 

Vid en rekryteringsprocess får du flera kandidater att välja på - vid tillsättningen av en interimkonsult är snabb tillgänglighet avgörande och du får oftast bara en konsult presenterad för dig. 

Vilket alternativ är rätt för dig? 

Eftersom det finns både för- och nackdelar med rekrytering och interimlösningar är det din egna situation som avgör. Gå igenom de fem påståendena längre ned på sidan - steg för steg. Vilka känner du igen dig i? Notera hur många du får i varje spalt. Den med flest är metoden du bör använda när du ska tillföra nya personal till din organisation. 

Rekrytering eller interimkonsult?

Vill du påbörja en rekrytering eller konsultförfrågan?  Kom igång snabbt med din process genom att fylla i några få uppgifter om dina  önskemål och få förslag på ett upplägg inom 24 timmar.     Få upplägg nu