Så jobbar sälj och marknad bättre tillsammans
6:10
Att få sälj och marknad att spela i samma lag är i dag helt avgörande för företags tillväxt. Kunder gör mycket av sin research digitalt, nya kontaktvägar uppstår och konkurrensen är stenhård. Frågan är: Hur blir man bäst på att hålla ihop kundresan – från första intresse till avslutad affär?
Just detta diskuterade vi idag på “Sälj & Marknadssnack”, en digital fika ledd av Marie Thorslund på KiMM. Gäster var Jenny Berge (VD för SalesOnly) och Rickard Amidani (Marknadschef på Solar Sverige). Över 140 deltagare från både marknads- och säljsidan var med och vi hade en riktigt bra diskussion om gemensamma utmaningar och hur man lyckas övervinna ”vi-och-dem”-tänket.
Deltagarna fick först svara på frågor i Mentimeter. När vi frågade ”Vad ser du som det största hindret för att få sälj och marknad att jobba som ett team?” pekade 71 % på brist på kunskap/förståelse för varandras områden, 61 % på jobb i silos och 46 % på otydligt ledarskap.
Marie Thorslund: ”Det visar att det fortfarande finns en stor klyfta mellan avdelningarna – både i mål och arbetssätt.”
Samtidigt ställdes en ordmolnsfråga om ”Vad händer när sälj och marknad samarbetar?”. Då dök ord som ”ökad försäljning”, ”magi”, ”starkare varumärke” och ”bättre teamkänsla” upp. Vinsten är alltså inte bara fler affärer, utan också en starkare kultur och nöjdare kunder.
Sluta jobba i två olika planer – börja istället med själva affären: Vilka kunder ska ni nå och hur ser deras köpresa ut? Genom att definiera gemensamma mål och KPI:er blir det svårare att ”gömma sig” i respektive silo.
Jenny Berge: ”Varför inte bara börja där någonstans… att vi gör en gemensam strategi?”
En av de starkaste punkterna från panelen var att lägga upp en regelbunden dialog:
Varumärkesbyggande riskerar ofta att prioriteras ned i tuffare tider, men panelens tydliga budskap är att det kan vara förödande på sikt. Ett starkt varumärke ger bland annat:
Exempel från diskussionen: ”Det är svårt att mäta varumärke på kort sikt, men det ger oss pricing power och ett försprång mot konkurrenterna.”
Många i diskussionen betonade att ändrade arbetssätt inte är en quick fix. Det krävs löpande insatser – framför allt från ledarsidan – för att bryta gamla vanor och bygga tillit.
Rickard Amidani: ”Som ledare behöver man vara prestigelös och se till att sälj och marknad litar på varandra. Annars springer vi åt olika håll.”
Som avslutning lyftes vikten av nyfikenhet på varandras områden. Marknadsförare vinner mycket på att sitta med i kundmöten eller i kundservice. Säljare kan på samma sätt delta i kampanjplanering, för att bättre förstå helheten kring hur budskap, digital trafik och leads hänger ihop.
Flera deltagare nämnde att en kultur av nyfikenhet och kunskapsdelning inte bara ger bättre kundupplevelse, utan även ökar engagemang och stolthet i hela bolaget.
En fråga från publiken gällde skillnaden mellan B2B och B2C. Panelen var enig: grundmekaniken är densamma – kunden förväntar sig en röd tråd genom hela köpresan. I komplex B2B är processen längre och det är ännu viktigare att sälj och marknad är synkade, så att kunden slipper upprepa sin story för nya kontaktpersoner.
Svaren i Mentimeter var tydliga: många kämpar med silos och bristande förståelse. Men de som lyckas ena sälj och marknad märker snart positiva effekter på försäljning, varumärke och arbetsglädje.
Tre snabba tips för att ta nästa steg:
”När man drar åt samma håll skapas både bättre kundupplevelser och nya affärer. Det är helt enkelt en vinnande kombination.”
Vår diskussion idag visar att sälj och marknad ofta vill samma sak, men fastnar i gamla hjulspår. Med gemensamma mål, tät kommunikation och en dos nyfikenhet kan ni skapa ”magi” – ordet som dök upp i ordmolnet. Och den magin är inte flum, utan konkret: ökat engagemang, starkare varumärke och FLER AFFÄRER.